تعریف : اتساع ناگهانی معده که طی آن تنوس معده به سرعت و ناگهانی از بین می رود و مقدار زیادی مایع و گاز در معده جمع شود ، اتساع حاد معده نامیده می شود
علت : وقفه در واکنش اعصاب حرکتی معده ، فشار وتحریک مکانیکی دوازدهه در حین اعمال جراحی ، از دست رفتن الکترولیتها در اشخاص ضعیف ، انغارکتوس و ترمبوز شریانی از علل مهم اتساع معده محسوب می گردد .
علائم : احساس انباشتگی شکم ، درد ، استفراغ مایع آغشته به صفرا ، اتساع قسمت فوقانی شکم ، بروز صدا ، تشنگی ، تنگی نفس و بالاخره کالت شوک از علائم بارز اتساع شکم به شمار می آید .
شناخت : استفراق شدید و بروز علائم ذکر شده موجب شناخت اتساع حاد معده می گردد .
درمان : خالی کردن معده ، حفظ تعادل الکترولیتی بدن ، جبران آب از دست رفته بدن ، به کمک داروها از عوامل مهم درمانی اتساع حاد معده می باشند .
تعریف : زخم محدود و سطحی طبقه مخاطی معده را که به داخل طبقه مخاطی عضلانی در قسمت تحتانی مری ، معده ، دوازدهه و سایر نقاط حساس معده نفوذ کرده باشد ، زخم پیتیک می نامند .
علت : ازدیاد ترشح اسید معده ، مهمترین عامل ایجاد کننده زخم پیتیک به شمار می آید . البته اختلالات روانی در ایجاد زخم مذکور تاثیر غیر قابل انکاری را دارند .
علائم : در مواردی که زخم در ناحیه مری باشد ، ناحیه حفره یا پشت استرنوم دردناک است . در زخم معده درد و سوزش و آروغ های ترش و اتساع شکم و تهوع و استفراق ترشح زیاده از حد بزاق و بی اشتهائی و لاغری و اسهال و کم خونی از علائم زخم پیتیک به شمار می آیند .
درمان : درمان این بیماری در موارد خوش خیم جنبه التیامی دارد ، برای این منظور استراحت فکری و بدنی ، آرام کردن فعالیت حرکتی و ترشح معده ، اصلاح کردن وضع تغذیه . و در صورت بد خیم بودن و وجود سرطان ، جراحی از عوامل درمانی زخم پیتیک محسوب می شود .P:> <:P:>گاستریت <:P:>
تعریف : ورم حاد یا مزمن لایه مخاطی معده را گاستریت می گویند .
علت : در گاستریت حاد که مخاط معده بطور ناگهانی و گاه ی بصورت خطرناک بروز می کند ، عللی چون استفاده از موادی نظیر الکل ، ادویه جات ، سالسیلاتها ، فرآورده های دوده ذغال ، آنتی بیوتیکها ، غذاهای خیلی داغ ، غذاهای آلرژی زا ، استفاده از داروهای مختلف ، خوردن اسیدها و قلیا ئیات قوی ، عفونتهای باکتریال و ابتلا به بیماریهای عفونی ، موجب گاستریت می شوند .
علائم : در گاستریت حاد ، کوفتگی ، بی اشتهائی ، احساس پر بودن معده ، تهوع ، سر درد ، سر گیجه ، استفراغ که موقتاٌ معده را تسکین می دهد ، تشنگی شدید ، حالت بهت ، تنفس تند ، اتساع شکم ، حساس و سفت بودن شکم و در گاستریت مزمن ، اختلال عمل حرکتی معده و بروز علائمی چون علائم زخم معده ، از علائم مهم گاستریت محسوب می شود .
درمان : استراحت ، داروهای ضد تهوع ، تخلیه معده ، تجویز مایعاتی چون آبگوشت نمکدار ، آب ، چای شیرین ، آب معدنی ، و سوپ رقیق ، تجویز غذاهای نرم و ملایم چون نان تست شده همراه با کره ، تخم مرغ نیم بند ، غلات پخته شده ، پوره سیب زمینی ، فرنی ، ماست شیرین ، شیر و خامه ، ژله ، گوشت پخته یا کباب شده ، در صورت خوردن مواد منهدم کننده بر طرف ساختن مواد ایجاد کننده گاستریت ، تجویز داروهای ضد سم ، و در موارد گاستریت حاد ، اجتناب از مصرف کلیه موادی که سبب تحریک معده می شوند ، که شامل : الکل ، سیگار ، ادویه جات ، داروها ، مسهلهای قوی ، داشتن رژیم غذائی مناسب ، درمان خونریزی معده و در موارد شدید عمل جراحی از عوامل مؤثر و درمان کننده گاستریت حاد و مزمن به شمار می آیند
سوء هضم
<:P:>
<:P:>
<:P:>
<:P:>
<:P:>
معرفی بیماری : مجموعه علائمی چون تهوع ، احساس سوزش در سر دل ، احساس درد در قسمت فوقانی شکم ، نفخ و آ روغ واحساس پر بودن و اتساع شکم بعد از خوردن غذا ، سوء هضم نامیده می شود .
علت بیماری : بیماریهای دستگاه کوارش ، پر خوری یا تند خوردن غذا ، نجویدن غذا ، غذا خوردن بعد از عصبانیت حالات هیجانی وفشارهای روانی ، بلع مقادیر زیادی هوا ، کشیدن سیگار به تعداد زیاد ، یبوست ، خوردن غذاهائی که خوب پخته نشده باشند ، مصرف غذاهای پر چربی با موادی چون خیار ، تربچه و سبزیجات نفخ زا مثل لوبیا ـ کلم شلغم ـ پیاز ، از شایع ترین علل سوء هضم به شمار می آیند . علل مذکور که تغئی ر وضعیت فعالیت حرکتی معده را موجب می گردند ، باعث وقفه در حرکت معده و ضعف حرکات دودی معده می شوند ، به ترتیبی که زمان تخلیه معده طولانی شده و سر انجام اتساع بیش از اندازه معده را بوجود می آ ورند . بطو رمثال گرسنگی و غذاهای اشتها آور انقباض معده را افزایش می دهد ، حال آنکه ترس ، شوک و خستگی مانع این انقباض می شودیا الکل و قهوه حرکات دودی معده را شدت می بخشد . اما کشیدن سیگار آنرا خفیف کرده و تخلیه معده را بتعویق می اندازد .
علائم بیماری : تهوع که بر اثر فشارهای وارده بر دیواره معده پدید می آید ، سوزش سر دل که عبارت از ترش کردن می باشد ، نفخ که عبارت از تجمع گاز ها در معده یا روده است ، از مهمترین علائم سوء هضم محسوب می شوند .
در مان : رژیم غذائی متعادل ، محیط آرام و مفرح ، اجتناب از کشیدن سیگار قبل از غذا ، پخته بودن غذا ، بر طرف ساختن هیجان واضطراب ، تجویز داروهای ضد نفخ ، ضد استفراغ و آرام بخشهای عصبی ، تسکین آروغها به کمک داروهای خواب آور و مایعات گازدار ،استفاده میوه جات پخته ، بیماری سوء هضم را درمان می کند .